Προφίλ
Η δημιουργία του Παρατηρητήριου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προβλέφθηκε στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης και συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακό Άξονα 4: Καλή Διακυβέρνηση των πολιτικών ένταξης – 4.1 Συντονισμός των πολιτικών ένταξης – 4.1.2 Περιφερειακά Παρατηρητήρια Ένταξης (ΠΕΣΚΕ). Υλοποιήθηκε με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του ΕΣΠΑ της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, στα πλαίσια του ΕΠ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο χρηματοδοτείται και από τον άξονα 09B – Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας (ΕΚΤ).
Η σύσταση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου έχει ως αποστολή να:
- α. διαπιστώνει τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών,
- β. συντονίζει τη χάραξη πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής,
- γ. παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή τους,
- δ. προσδιορίζει τις προτεραιότητες της κοινωνικής αλληλεγγύης, με βάση τις εκάστοτε
- έκτακτες ανάγκες,
- ε. συμβάλλει στην ενίσχυση της πληροφόρησης, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος κοινωνικής προστασίας,
- στ. τεκμηριώνει και να εξειδικεύει πολιτικές και δράσεις, με γνώμονα τα σωρευτικά χαρακτηριστικά των ατόμων, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και
- ζ. σχεδιάζει, εποπτεύει και αξιολογεί το θεσμικό πλαίσιο της πλήρους εθνικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Απώτερος στόχος των παρεμβάσεων είναι η σταδιακή απεξάρτηση των εξυπηρετούμενων από τις δημόσιες παροχές και η αποκατάσταση της αυτοδυναμίας τους και του αυτοσεβασμού τους. Για τους επωφελούμενους, που είναι ικανοί και διαθέσιμοι προς εργασία, η απεξάρτηση επιτυγχάνεται μέσω της σταδιακής επανένταξης στην αγορά εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους η απεξάρτηση επιτυγχάνεται μέσω της κοινωνικής συμμετοχής και της διασύνδεσής τους με φορείς που παρέχουν φροντίδα κατάλληλη για τις ανάγκες τους.